Kto povedal, že bez Boha je všetko dovolené?
Kto povedal, že bez Boha je všetko dovolené?

Video: Kto povedal, že bez Boha je všetko dovolené?

Video: Kto povedal, že bez Boha je všetko dovolené?
Video: Переварка гнилого стакана на автомобиле, своими руками в первый раз. 2024, Apríl
Anonim

Je tu slávna pasáž zo sekcie „Veľký inkvizítor“. Dostojevského Bratia Karamazovci v ktorých Ivan Karamazov tvrdí, že ak Boh neexistuje, potom je dovolené všetko. Ak niet Boha, potom neexistujú pravidlá, podľa ktorých by sme mali žiť, ani morálny zákon, ktorý by sme museli dodržiavať; môžeme robiť čo chceme.

Tu, keď niet Boha, je všetko dovolené?

Ak tam je a Bože , potom je čokoľvek povolenej . Hoci tvrdenie „Ak Boh neexistuje , všetko je povolené “je široko pripisovaný Dostojevského Bratom Karamazovcom (Sartre bol prvý, kto to urobil vo svojom Bytí a ničota), jednoducho to nikdy nepovedal.

Čo presne má Sartre na mysli, keď hovorí, že ak Boh neexistuje, všetko je dovolené? SARTRE'S ARGUMENT 1 Keď hovorí Sartre že Ak Boh neexistuje, všetko je dovolené ” on znamená, že bez Boha neexistuje žiadny morálny zákon, ktorý by mal ľuďom prikazovať, čo majú robiť a čo nie robiť . On znamená, že bez existencie Boha by ľudia nemali motiváciu správať sa eticky.

Okrem vyššie uvedeného, komu sa pripisuje výrok, že ak Boh neexistuje, všetko je dovolené?

Rowan Williams vo svojej knihe o Dostojevskom upozorňuje na jednu z veľkých tém Bratov Karamazovovcov: „ Ak Boh neexistuje , potom je dovolené všetko “a dáva tomu nezvyčajný šmrnc.

Odporúča: