Čo znamená fides Quaerens Intellectum?
Čo znamená fides Quaerens Intellectum?

Video: Čo znamená fides Quaerens Intellectum?

Video: Čo znamená fides Quaerens Intellectum?
Video: Fides Quaerens Intellectum #14 2024, Smieť
Anonim

Fides quaerens intellectum znamená „viera hľadajúca porozumenie“alebo „viera hľadajúca inteligenciu“. Vyjadruje úzky vzťah medzi vierou a ľudským rozumom. Toto je kľúč k Anselmovmu teologickému mysleniu a filozofickému mysleniu. On by pochopiť všetko vo viere.

Okrem toho, kto povedal Fides Quaerens Intellectum?

Anselmovým mottom je „viera hľadajúca porozumenie“(fides quaerens intellectum). Toto motto vedie k minimálne dvom nedorozumeniam. Po prvé, mnohí filozofi to mysleli takto Anselm dúfa, že vieru nahradí porozumením.

Možno sa tiež pýtať, čím je svätý Anselm známy? Anselm z Canterbury (1033-1109) Svätý Anselm bol jedným z najvýznamnejších kresťanských mysliteľov jedenásteho storočia. On je Najslávnejšie vo filozofii za objavenie a vyjadrenie takzvaného „ontologického argumentu“; a v teológii za jeho doktrínu zmierenia.

A aká je predstava Boha svätého Anselma?

Prvý ontologický argument v západnej kresťanskej tradícii navrhol Anselm z Canterbury vo svojom diele Proslogion z roku 1078. Anselm definované Bože ako „bytosť, nad ktorou nemôže byť nič väčšie počatý “, a tvrdil, že táto bytosť musí existovať v mysli, dokonca aj v mysli osoby, ktorá popiera existenciu Bože.

Čo mal Anselm na mysli pod pojmom Credo ut Intelligam - verím, aby som pochopil?

Krédo intelligam (alternatívne napísané Credo ut intellegam) je latinsky „Verím, aby som pochopil“a je maximom Anselm z Canterbury (Proslogion, 1), ktorý je založený na výroku Augustína z Hippo (krédo ut intellegas, lit. „ver, aby si porozumel“) na spojenie viery a rozumu.

Odporúča: