Čo je to čistý argument od dizajnu?
Čo je to čistý argument od dizajnu?

Video: Čo je to čistý argument od dizajnu?

Video: Čo je to čistý argument od dizajnu?
Video: Билл Гейтс об энергетике: Обновлять до нуля! 2024, Smieť
Anonim

The dizajnový argument začína tým, že si všíma určité črty vesmíru a tvrdí, že tieto črty poskytujú silný dôkaz existencie Boha. Jedna taká funkcia, Cleanthes hovorí, je „prispôsobovanie prostriedkov cieľom“v celom vesmíre.

Aký je Paleyho dizajnový argument?

teleologický argument , “známejšie ako “ argument od dizajn “je tvrdenie, že vzhľad „ dizajn “v prírode – ako je zložitosť, poriadok, účelnosť a funkčnosť živých organizmov – možno vysvetliť len existenciou „dizajnéra“(typicky nadprirodzenej odrody).

Po druhé, aký je dizajnový argument pre existenciu Boha? Teleologický alebo fyzikálno-teologický argument, tiež známy ako argument z dizajnu, alebo argument inteligentného dizajnu je argumentom pre existenciu Boha alebo všeobecnejšie pre inteligentného tvorcu založeného na vnímanom dôkazy zámerného dizajnu v prírodnom svete.

Čo v tejto súvislosti hovorí argument o dizajne?

Dizajnový argument ( teleologický argument ) Svätý Tomáš Akvinský (1225 – 1274) tvrdil, že zdanlivý poriadok a zložitosť sveta je dôkazom dizajnéra a že tento dizajnér je Boh. William Paley (1743 – 1805) tvrdil, že zložitosť sveta naznačuje, že má svoj účel.

Ako sa prirodzený teológ čistí za existenciu Boha?

Cleanthes je „experimentálny teista“– „predstaviteľ ortodoxného empirizmu“– ktorý zakladá svoje presvedčenie na Božia existencia a prírody na verzii teleologického argument , ktorá využíva dôkazy o dizajne vo vesmíre na hádať sa pre Božia existencia a podobnosť s ľudskou mysľou.

Odporúča: