Čo je actus hominis?
Čo je actus hominis?

Video: Čo je actus hominis?

Video: Čo je actus hominis?
Video: Эти денежные фразы должна говорить женщина своему мужчине 2024, Apríl
Anonim

Akvinský rozlišoval medzi tým, čo nazýva actus hominis (čin človeka) a actus humanus (ľudský čin). Akcie sú často telesné procesy, ktorými ľudia prechádzajú, ale niektoré z nich sa dejú bez toho, aby o nich vôbec premýšľali, zatiaľ čo iné zahŕňajú reflexiu.

Aký je teda rozdiel medzi činom človeka a ľudským činom?

Ľudské činy sú činy vykonané úmyselne, slobodne a úmyselne osoby. Ide o akcie, ktoré a muž správne, lebo ich robí s plným vedomím a z vlastnej vôle. aktov ktoré vykonávajú muži bez toho, aby ich bol pánom prostredníctvom svojho rozumu a vôle, teda činy človeka sú nedobrovoľné činy.

čo robí ľudské činy dobrými alebo zlými? 1), an konať sa volá dobre pretože má správny druh dokonalosti dobra a konať sa volá zlý pretože mu niečo z tejto dobroty chýba. Ale je to potrebné pre každého konať buď (a) mať celú plnosť svojej dobroty alebo (b) postrádať niečo z celej plnosti svojej dobroty.

Čo je potom ľudský čin?

ĽUDSKÝ ČIN . An konať ktorú vykonáva len a človek bytie a teda je vlastné človeku. Niektorí akty že človek bytosti robia vykonávajú aj zvieratá, napr. vegetatívne akty a akty vnímania a emócií. Keď človek bytie to robí akty , volajú sa akty človeka, ale nie ľudské činy.

Aké sú prvky ľudských činov?

To podstatné prvkov z a ľudský čin sú tri: poznanie, sloboda, skutočná voľba.