Čo znamená medicínsky model zdravotného postihnutia?
Čo znamená medicínsky model zdravotného postihnutia?

Video: Čo znamená medicínsky model zdravotného postihnutia?

Video: Čo znamená medicínsky model zdravotného postihnutia?
Video: Модель здравоохранения - уроки пандемии 2024, Apríl
Anonim

The medicínsky model zdravotného postihnutia definuje chorobu resp zdravotného postihnutia ako výsledok fyzického stavu, ktorý je jednotlivcovi vlastný (je súčasťou vlastného tela tohto jednotlivca) a ktorý môže znížiť kvalitu života jednotlivca a spôsobiť jednotlivcovi jasné nevýhody.

Aký je rozdiel medzi zdravotným a sociálnym modelom zdravotného postihnutia?

The lekársky model hovorí, že zdravotného postihnutia je vo vás a je to váš problém, zatiaľ čo sociálny model hovorí že zdravotného postihnutia existuje v interakcia medzi jednotlivca a spoločnosť. Jediný človek, ktorý môže človeku pomôcť so zdravotným postihnutím zapadnúť do spoločnosti a byť akceptovaný, je profesionál.

Možno sa tiež opýtať, aké sú dva modely zdravotného postihnutia? The dva najčastejšie spomínané sú „sociálne“a „lekárske“ modely postihnutia . Napríklad, ak sa študent, ktorý používa invalidný vozík, nemôže dostať do budovy kvôli niektorým krokom, lekár Model by naznačovalo, že je to skôr kvôli invalidnému vozíku než schodom.

Aké sú tri modely zdravotného postihnutia?

Existujú tri všeobecné kategórie modely postihnutia : „lekársky“ modelov , kde zdravotného postihnutia je vnímaný ako atribút jednotlivca; "sociálne" modelov , kde zdravotného postihnutia je produktom životného prostredia; a modelov v ktorom zdravotného postihnutia je výsledkom interakcie jednotlivca s prostredím.

Aký je model zdravotného postihnutia založený na právach?

Človek model práv , ako už názov napovedá, je založené na základnej ľudskej práva zásady. Uznáva, že: Ľudia s zdravotného postihnutia mať rovnaké práva ako všetci ostatní v spoločnosti. Zhoršenie sa nesmie používať ako ospravedlnenie na popieranie alebo obmedzovanie ľudí práva.

Odporúča: