Čo je to zmätok identity a rolí?
Čo je to zmätok identity a rolí?

Video: Čo je to zmätok identity a rolí?

Video: Čo je to zmätok identity a rolí?
Video: DIMASH Autumn Strong analysis and history of the song 2024, Smieť
Anonim

Definícia. Ako povedal Erik Erikson, Identita verzus zmätok rolí je piatym z ôsmich štádií psychosociálneho vývoja, ktoré sa odohrávajú medzi 12. a 19. rokom života. Úspech vedie k schopnosti zostať verný sám sebe, zatiaľ čo neúspech vedie k zmätok rolí a slabý pocit seba samého.

Tiež sa pýtali, aký je význam zámeny rolí?

Neschopnosť vytvoriť pocit identity v rámci spoločnosti („neviem, čím chcem byť, keď vyrastiem“) môže viesť k zmätok rolí . Zmätok rolí znamená, že jednotlivec si nie je istý sám sebou alebo svojím miestom v spoločnosti.

Po druhé, aký je rozdiel medzi identitou a rolou? Identita je niečo, čo je osobne definované. An identity nastáva, keď konkrétny jedinec zaberá a úlohu a personalizuje očakávania tak, aby definovali identity pre nich. An identity nastáva, keď konkrétny jedinec zaberá a úlohu a personalizuje očakávania tak, aby definovali identity pre nich.

Aký vek je teda zámena identity a rolí?

Identita verzus zmätok je podľa teórie psychosociálneho vývoja psychológa Erika Eriksona piatym štádiom ega. Toto štádium sa vyskytuje počas dospievania vo veku približne 12 rokov 18 . Počas tejto fázy dospievajúci skúmajú svoju nezávislosť a rozvíjajú zmysel pre seba.

Aké sú 4 stavy identity?

Psychológ James Marcia navrhol, že sú štyri statusy identity alebo etapy rozvoja toho, kým sme ako jednotlivci. Týmito fázami sú dosiahnutie, moratórium, uzavretie trhu a rozšírenie.

Odporúča: