Kto sú zástancovia geocentrického modelu vesmíru?
Kto sú zástancovia geocentrického modelu vesmíru?

Video: Kto sú zástancovia geocentrického modelu vesmíru?

Video: Kto sú zástancovia geocentrického modelu vesmíru?
Video: Геоцентрическая система мира 2024, Smieť
Anonim

Eudoxus, jeden z Platónových žiakov, navrhol a vesmír kde všetky objekty na oblohe sedia na pohyblivých guľách so Zemou v strede. Toto Model je známy ako a geocentrický model – často pomenované Ptolemaiovský model po jeho najznámejšom podporovateľovi grécko-rímskom astronómovi Ptolemaiovi.

Podobne sa kladie otázka, kto navrhol geocentrický model vesmíru?

The geocentrický model z Platóna nevedel vysvetliť retrográdny pohyb planét. Okolo roku 140 n. l. Ptolemaios navrhované jeho rafinovaný geocentrický model . V Ptolemaioch vesmír , planéta sa pohybuje v malom kruhu nazývanom epicyklus a stred epicyklu sa pohybuje po väčšom kruhu okolo Zeme.

Podobne, kto navrhol geocentrické a heliocentrické? Mikuláš Kopernik

Čo je tu geocentrický model vesmíru?

V astronómii, geocentrický model (taktiež známy ako geocentrizmus , často ilustrovaný špecificky Ptolemaiovským systémom) je nahradeným popisom Vesmír so Zemou v strede. Zatiaľ čo Mesiac a planéty majú svoje vlastné pohyby, zdá sa, že sa točia okolo Zeme asi raz za deň.

Čo vysvetľuje geocentrický model?

The geocentrický model sa týka polohy našej planéty voči Slnku a ostatným planétam. Jediný dôvod, prečo ho starovekí astronómovia považovali za „stred vesmíru“, bol ten, že verili, že vesmír je uzavretá guľa, ktorá obsahuje iba Slnko, Zem a planéty, ktorých si boli vedomí.

Odporúča: