Obsah:

Na čo sa pátos používa?
Na čo sa pátos používa?

Video: Na čo sa pátos používa?

Video: Na čo sa pátos používa?
Video: УТКА ПО-ПЕКИНСКИ / РЕСТОРАН ПРОТИВ ДОМАШНЕЙ КУХНИ,SUB ENG. 2024, Apríl
Anonim

Patos (apel na emócie) je spôsob, ako presvedčiť publikum o argumente vytvorením emocionálnej reakcie na vášnivú prosbu alebo presvedčivý príbeh. Logos (apel na logiku) je spôsob, ako presvedčiť publikum rozumom pomocou faktov a čísel.

Následne si možno položiť otázku, prečo používame pátos?

Patos je emocionálny vplyv rečníka na publikum. Jeho cieľom je vytvoriť priaznivú emocionálnu náklonnosť publika k cieľu prejavu. V rétorike je vzbudzovanie pocitov spojené so štýlom, keďže len určitý použitie jazyka môže v publiku vyvolať emocionálne reakcie.

Tiež, ako pátos pôsobí na čitateľa? Patos ponúka publiku spôsob, ako sa k predmetu vžiť prostredníctvom bežne držaných emócií. A prežívaním tejto emócie čitateľ začína rozvíjať svoju vlastnú emocionálnu reakciu: súcit, zdesenie a hnev. Študent pomohol čitateľ spojiť sa s jeho argumentom prostredníctvom efektívneho využívania pátos.

Okrem vyššie uvedeného, na aké emócie oslovuje pátos?

V skutočnosti grécky filozof Aristoteles uvádza tri spôsoby presviedčania: pátos étos a logá. Zatiaľ čo pátos apeluje na emócie citovaním tragédie alebo smútku, étosu žiada o autorita alebo dôveryhodnosť.

Ako efektívne využiť pátos?

Zlepšenie pátosu

  1. Vyberte si emocionálne body a témy, napríklad „Prekonajte svoju sociálnu úzkosť“by vyvolalo silnejšie emócie ako „Naučte sa hovoriť v skupine“.
  2. Používajte analógie a metafory – prepojenie vašich myšlienok s niečím, o čom vaši poslucháči už vedia a čo cítia, môže vyvolať emocionálne reakcie.

Odporúča: