Čím je známy Blaise Pascal?
Čím je známy Blaise Pascal?

Video: Čím je známy Blaise Pascal?

Video: Čím je známy Blaise Pascal?
Video: Биография Блеза Паскаля на английском языке 2024, Apríl
Anonim

Blaise Pascal , za svojich krátkych 39 rokov života urobil veľa prínosov a vynálezov vo viacerých oblastiach. má sa dobre známy v oblasti matematiky aj fyziky. V matematike je známy za prispievanie Pascalov trojuholník a teória pravdepodobnosti. Vynašiel tiež ranú digitálnu kalkulačku a ruletu.

Tiež viete, kto je Blaise Pascal a čo vynašiel?

matematik Blaise Pascal bol narodil sa 19. júna 1623 v Clermont-Ferrand vo Francúzsku. V 40. rokoch 16. storočia vymyslel Pascaline, raný kalkulátor, a ďalej potvrdil teóriu Evangelisty Torricelliho týkajúcu sa príčiny barometrických variácií.

Tiež viete, kto bol Blaise Pascal a aké boli jeho príspevky k osvietenstvu? Blaise Pascal (1623–1662) Blaise Pascal bol a Francúzsky filozof, matematik, vedec, vynálezca a teológ. V matematike bol prvým priekopníkom v oblasti teórie hier a teórie pravdepodobnosti. Vo filozofii bol prvým priekopníkom existencializmu.

Čo vynašiel Blaise Pascal?

Pascalova kalkulačka Mechanická kalkulačka Sčítačka

Čo objavil Blaise Pascal v roku 1653?

Jeho dielo „Traité du trojuholník aritmétique“(„Pojednanie o aritmetickom trojuholníku“) vyšlo v r. 1653 . V roku 1654 Pascal začal si dopisovať s matematikom Pierrom de Fermatom. Vykonával pokusy s kockami a objavil že existuje pevná pravdepodobnosť konkrétneho výsledku.

Odporúča: