Čomu veril Han Fei o povahe ľudských bytostí?
Čomu veril Han Fei o povahe ľudských bytostí?

Video: Čomu veril Han Fei o povahe ľudských bytostí?

Video: Čomu veril Han Fei o povahe ľudských bytostí?
Video: ХАН ФЭЙЗИ: тоталитарный философ-законник: введение | Философия Хань Фэйцзы (法家) 2024, Smieť
Anonim

Konfucius a Han Fei verí že prírody človeka je zlý a náchylný na zlé správanie. Han Fei dokonca veril že ľudská myseľ je detská a že ľudská múdrosť je zbytočná. On veril že človek je sebec tým prírody . Han Fei potom verí že muž by mal dodržiavať pravidlá a zákony krajiny.

V čo teda Han Fei veril?

Najznámejší podporovateľ a prispievateľ školy Han Fei Zi (???) veril tomu vládca by mal používať tieto tri nástroje na riadenie svojich poddaných: Fa (čínsky: ?; doslova „zákon alebo princíp“): Zákonník musí byť jasne napísaný a zverejnený. Všetci ľudia pod vládcom si boli pred zákonom rovní.

Následne je otázkou, aké sú dve kľučky, o ktorých Han Fei hovorí? Han Fei označuje odmenu a trest ako „ dve rukoväte “ktorými vládcovia kontrolujú svojich podriadených (Watson 1964, s.

Podobne sa možno pýtať, ako by mal vládca zaobchádzať so svojimi poddanými podľa Han Fei?

Podľa Hana Feiziho , a pravítko by malo neodmeňovať ministrov resp predmetov kolektívne za lojálne činy jediného jednotlivca, pretože niektorí ministri resp predmetov môže byť teda nezaslúžene odmenený.

Čím bol Han Feizi známy?

Han Feizi , Wade-Giles romanizácia Han Fei -tzu (čínsky: „Majster Han Fei “), (narodený okolo 280, Čína - zomrel 233 pred Kristom, Čína), najväčší z čínskych legalistických filozofov. Jeho eseje o autokratickej vláde tak zapôsobili na kráľa Zhenga z Qinu, že budúci cisár prijal ich zásady po uchopení moci v roku 221 pred Kristom.

Odporúča: