Čo viedlo k vzostupu a pádu Napoleona?
Čo viedlo k vzostupu a pádu Napoleona?

Video: Čo viedlo k vzostupu a pádu Napoleona?

Video: Čo viedlo k vzostupu a pádu Napoleona?
Video: Napoleon Bonaparte (3) - Co způsobilo jeho pád? 2024, Smieť
Anonim

Po prevzatí politickej moci vo Francúzsku štátnym prevratom v roku 1799 sa v roku 1804 korunoval za cisára. Bystrý, ambiciózny a skúsený vojenský stratég, Napoleon úspešne viedol vojnu proti rôznym koalíciám európskych národov a rozširoval svoje impérium.

Keď to vezmeme do úvahy, aké boli príčiny vzostupu a pádu Napoleona Bonaparta?

Excesy revolúcie, ktorých sme boli svedkami počas „vlády teroru“, do určitej miery obrátili obyčajného Francúza proti nej. Francúz hľadal mier a stabilitu. The stúpať z Napoleon bola jedinou zárukou mieru a poriadku vo Francúzsku. Neúspech 'Directory' tiež prispel k jeho stúpať.

A ako by ste vysvetlili vzostup Napoleona? Napoleonov vzostup k moci môže byť vysvetlil cez svoje vojenské činy. Napoleon porazil rakúsku armádu v sérii bitiek v Taliansku, ktoré skončili zmluvou z Campo Formio a získali pre Francúzsko veľké územia a prestíž. Napoleon porazil aj britskú armádu v Egypte v bitke pri pyramídach.

Podobne sa kladie otázka, čo viedlo k nástupu Napoleona k moci?

Puč 18 Brumaire priniesla generál Napoleon Bonaparte do moc ako prvý konzul Francúzska a podľa názoru väčšiny historikov ukončil francúzsku revolúciu. Tento nekrvavý štátny prevrat zvrhol Direktórium a nahradil ho francúzskym konzulátom.

Bol Napoleon skutočne krátky?

Je tu len jeden problém: Napoleon nebolo naozaj krátke . V čase svojej smrti meral 5 stôp 2 palce vo francúzskych jednotkách, čo je ekvivalent 5 stôp 6,5 palca (169 centimetrov) v moderných meracích jednotkách. Napoleon bol priemernej výšky, ale jeho bojové stratégie mu mohli získať povesť krátky.

Odporúča: