Môže budhista piť alkohol?
Môže budhista piť alkohol?

Video: Môže budhista piť alkohol?

Video: Môže budhista piť alkohol?
Video: Tajne alkoholizma: čaranje da pije i da ne pije 2024, Smieť
Anonim

Je to otázka s jednoduchou odpoveďou, aspoň podľa piateho predpisu praktizovania budhistický : Neužívajte omamné látky. Prikázanie neplatí alkohol ako hriech. Vyplýva to skôr z problémov spôsobených zahmlenou mysľou. (V zásade je pravdepodobnejšie, že urobíte nejakú hlúposť, keď ste opití).

Môžu mnísi piť alkohol?

Zatiaľ čo lesný kláštor mníchov boli dovolené piť alkohol , mníchov z iných budhistických siekt neboli dovolené piť alkohol.

Môže tiež budhista piť kávu? V USA a Európe je to spoločné pre théravádu aj mahájánu budhisti dopriať si občas pohár vína alebo piva, ale nie do takej miery, že by to bránilo, povedzme, šoférovať auto. Spotreba kofeínu, dokonca aj medzi budhistický mníchov, sa zvyčajne nepovažuje za porušenie piateho prikázania.

Čo takto môžu budhisti jesť a čo nie?

Podľa Theravada, Buddha dovolil jeho mníchom k jesť bravčové mäso, kuracie mäso a ryby, ak si bol mních vedomý, že ide o zviera nie zabili v ich mene. Mníchom z mahájánových tradícií, ktorí nasledujú Brahma Net Sutra, ich sľuby zakazujú jedenie mäso akéhokoľvek druhu.

Môžu hinduisti piť alkohol?

Indické náboženstvá džinizmus, ktorý hlása nenásilie a vegetariánstvo, nepripúšťa alkoholik nápoje, pretože ich fermentácia závisí od mikroorganizmov, ktoré tvoria alkohol nevegetariánske. Zasvätený sikh nemôže užívať omamné látky, medzi ktoré patrí víno.

Odporúča: